Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

100 % Fremmed? – Herning

15. juni 2019 - 2. juli 2019

17 % Danskhedsdebat 31 % Personlige beretninger 27 % Nysgerrighed 14 % Perspektiv 11 % Tankestarter

100% FREMMED? er et dokumentarisk kunstprojekt, der løbende opbygges til op mod 250 portrætter i tekst, billede og ord tilhørende 250 statistisk udvalgte borgere, der har fået asyl i Danmark siden 1956. Med støtte fra Nordea-fonden rejser hovedudstillingen med de første 100 portrætter til 20 byer over hele landet i 2018 og 2019 og udvides i hver by med 10 portrætter af lokale tidligere flygtninge.

Meningsdannere forsøger jævnligt at indfange danskheden gennem referencer til en særlig slags mad, fritidsaktiviteter, historiske begivenheder og danske landskaber. Men det bliver stadigt sværere at skabe en fortælling, der er karakteristisk for Danmark, og samtidigt fællesskabsdannende. Det er desuden sjældent, vi spørger dem, som danskhedsdebatten handler om, hvad de mener. Det gør 100% FREMMED?.

Deltagerne i udstillingen repræsenterer de 161.000 mennesker som har fået asyl i Danmark de seneste 60 år, primært fra 29 lande. Den ældste deltager kom hertil fra Ungarn i 1956, og de senest ankomne er flygtet fra den syriske borgerkrig. Med 100% Fremmed? svarer de tidligere flygtninge selv på et af tidens store spørgsmål: Hvor fremmed de føler sig. Svarende er modsat spørgsmålet meget komplekse og personlige fortællinger om tilhørsforhold, længsler og drømme, minder om mennesker og steder, holdninger til samfund, køn, kultur og religion.

Tilsammen viser summen af historierne en kompleksitet af multilagrede identiteter, hvor alle ideer om faste kategoriseringer sprænges. Nationalitet bliver kun en af mange grunde til at føle sig fremmed, og udstillingen peger på det vi har tilfælles på tværs af sociale, kulturelle og nationale skel.

100% FREMMED? er den første større kunst-dokumentariske indsamling af denne befolkningsgruppes personlige beretninger. De mange fortællinger overleveres til landets arkiver og baner vej for en ny og mere repræsentativ historieskrivning.